Spring til indhold

Arvævsmassage

Et ar kan være mange ting – du kan elske det, hade det eller måske slet ikke forholde dig til det. Det kan være forbundet med svære følelser og smerter, mens det for andre slet ingen tydelige gener giver. Vi er heldigvis alle forskellige.

Arvæv og adhærencer (sammenvoksninger i bugen)

Arvævsmassage

Når kroppen heler, er det ikke kun det synlige ar, som du ser på huden, der formes, der dannes også arvæv i kroppens dybereliggende lag. Dette underliggende arvæv kaldes adhærencer.

Adhærencer kan føles som en hårdhed under huden og måske også en følelse af at arret har sat sig fast, så det overliggende væv buler ud over arret og danner en lille ‘pølse’. Da adhærencerne forhindrer kroppens forskellige vævslag i at glide uhindret langs hinanden, kan de lede til forskellige gener som f.eks:

  • Smerter lokalt ved arret
  • Nivende fornemmelse ved arret
  • Stift og usmidigt ar
  • Følelsesløshed eller en prikkende / sovende fornemmelse
  • Hæmmet bevægelighed, ikke kun lokalt ved arret, men faktisk også hæmme din bevægelighed andre steder i kroppen.

Selvom arvæv er kroppens naturlige måde at hele på efter en operation (eller andre skader), er arvæv af natur mere stift, skrøbeligt og har mindre blodcirkulation end ‘almindeligt’ væv. Derfor kan det give disse gener. Mange er ikke klar over at et ar også kan give smerter andre steder i kroppen, som f.eks. et kejsersnit, der kan give lændesmerter, mindskes mobilitet i skulder m.m. Det er selvfølgelig vigtigt at huske på at vi alle er forskellige, og derfor vil nogle også have mere tendens til at danne arvæv og opleve gener, end andre.

Arvæv ses ofte fra kejsersnit, brokoperationer, fedtsugninger mm.

Hvordan kan arvævsmassage hjælpe?

For at bindevævet kan hele ordentligt, skal det tilføres næringsstoffer, hvilket kræver en god cirkulation i vævet. Arvævsmassage øger cirkulationen i arret og er med til at blødgøre og gøre arret mere elastisk. Den øgede elasticitet kan øge din bevægelighed og give færre gener.

Under en arvævsmassage vil terapeuten anvende specifikke teknikker og tryk for at løsne og blødgøre arvævet. Disse teknikker kan omfatte triggerpunkt tryk, tværgående friktion, strækøvelser og blid æltning af vævet.

Tryk på triggerpunkter indebærer dybtgående tryk på arvævet for at nedbryde bindevævsadherencer og stramhed i arret. Tværgående friktionsteknikker bruges til at nedbryde fibrotiske bånd og forbedre elasticiteten i arvævet. Strækøvelser kan hjælpe med at øge fleksibiliteten og mobiliteten i området. Æltningsteknikker bruges til at forbedre blodcirkulationen og blødgøre arvævet.

Formålet med arvævsmassage er at forbedre arvævets struktur og elasticitet samt at lindre smerter, øge bevægeligheden og forbedre funktionen i det berørte område. Ved regelmæssig massage kan arvæv gradvist blive mere smidigt og mindre begrænsende.

Det er vigtigt at bemærke, at arvævsmassage kan være en følsom behandling, da arvæv ofte er mere følsomt og mindre elastisk.

Information om arvævsmassage

Her på siden prøver vi at samle information om arvævsmassage. Herunder hvad vi kan gøre med en behandling af arvævsmassage.

  • Arvævssmerter 
  • Skader der forårsager arvæv
  • Lidelser med arvæv
  • Forebyggende behandling af arvæv
  • Smertelindring med arvævsmassage